Blotta er okunskap och era strupar Rögle - nu!

Man lämnar 2012 som ett infekterat och varigt sår som folk snart inte längre klarar av att titta på. Efter ännu en förlust där man går mållösa i från så står det klart att Rögle BK inte bara har misslyckats med att växa in i Elitseriekostymen utan köpte en pajasutstyrsel som man passar som handen i handsken i. Min ambition är inte att förnedra klubben, spelare, ledare eller styrande, nej det är mer att upplysa dem att deras beteende och uppförande inte bara kommer att kosta pengar utan det är förtroendet som kommer att visa väldigt röda siffror när vi står där i april/maj och konstaterar att klubben kommer att spela i Allsvenskan (hoppas verkligen att de har koll på ekonomin så elitlicensen är säkrad). Det är då man ska kunna börja sälja nya säsongskort till en supporterskara som blivit ordentligt rövknu... eh... vilseledd av klubbens målsättning om SM-slutspel. Men: Då är då och nu är nu.

 

Klubben gick som sagt ut hårt och hade visioner om slutspel och tränaren tog i så han höll på att kvävas på Elitseriens upptaktsträff och siktade på SM-guld. Alla, exakt ALLA skrattade åt detta. Vissa för det var lite charmigt kaxigt av en så ny och oerfaren tränare att sticka ut hakan, andra med mer skinn på näsan, torra bakom öronen eller bara realister skrattade åt honom för hans naivitet och väldigt korkade strategi.

"- Jag måste ha detta som målsättning för att kunna motivera killarna, sa Dan Tangnes."

Undrar hur mycket detta har motiverat spelarna egentligen när de samtidigt skulle vara det mest skridskoskickliga laget i serien? Facit: Man ser ut som drivved som fastnat i isen och har redan kvitterat ut biljetterna till Kvalserien - i december! Motståndarna från Allsvenskan kommer nog att kunna dela ut en och annan gliring till detta Röglelag. Man borde inte vara så satans korkade som nykomlingar att man tror att man kommer undan med detta. Ta fram ödmjukheten offentligt, men knyt näven i omklädningsrummet och på isen.

 

Hur har detta kunnat hända? Okunskap och hybris. Efter kvalserien så pratades mycket om egna produkter som skulle kryddas med en förstafemma. Man fick ett gäng spelare som HAR varit bra, men som inte är lika bra - längre. Stommen sedan Kvalseriebragden höll inte lika hög klass som man trodde och de unga spelarna underifrån som man talat så varmt om är inte tillräckligt bra. När man sedan fick sparka två av nyförvärven så var detta givetvis en stor prestigeförlust för Pelle Svensson som sportchef. Tittar man på laget så kan man ganska så enkelt konstatera att bara en handfull håller för spel i den högsta serien i Sverige: Gerber, Sondell, Kukonen, Barta, Brithen och Lindgren. Aaltonen då? Ja, men inte i Rögle. Hade han spelat i Skellefteå eller i HV71 så hade han varit en av Elitseriens bästa spelare, men i ett lag som inte har "rätt" omgivning så blir han en belastning istället för tillgång. Scoutingen av spelare är så dålig att man undrar om man vill åka ur. Man kan ha otur med en eller två spelare (Strbak och Preissing) men vad ska man då säga om övriga?

 

För att återvinna förtroendet från fans, sponsorer och hockeysverige så måste man börja med öppenhet och ärlighet. Gå ut och erkänn att man byggt laget fel och att man misslyckats med sin målsättning med att etablera laget i Elitserien. Börja inte ens med att försöka att använda en eventuell succé i Kvalserien som slagträ typ "att detta räknade vi med för det är så svårt att blablabla..." Visa strupen samtidigt som man informerar att laget från och med nu kommer att tränas ner och byggas upp för Kvalserien för där ska vi vara 110 % förberedda. de tio sista matcherna i Elitserien ska genomföras som slutspelsmatcher där man verkligen går in med livet som insats för att vinna och försvara. Det kommer att ge en känsla liknande den man fick med sig efter Oskarhamnsmatchen.

 

Skala bort det dåliga och invänta besked från NHL om hur det blir "över där". När man väl tar in nytt så ska det vara spelare som bidrar och vill spela för Rögle. "Sjöa", Hampus och Lilja måste vara prio ett och sen ska övriga vara spelare som ÄR proffs. Inte några trötta transatlanter som kuskat runt i de europeiska ligorna i tio år utan FÖRSTÄRKNINGAR. Scoutingen måste vara klockren och här ska man definitivt vara mer en en som tittar. Sen måste man ta bort Tangnes eller degradera honom till assisterande och ha honom på tillväxt. Kolla hur det gick med Björn Hellqvist. Han kom tillbaka och med besked. Jag tror inte att Tangnes är slut eller dålig som tränare, men han är orutinerad. Ta in en som varit med förr. Jag tror att en gubbajävel som Boork hade varit som klipp och skuren för ett korttidsjobb. Han tar de obehagliga och obekväma besluten utan att blinka. Se det som ett konsultuppdrag och en kortsiktig lösning för klubbens bästa.

 

Jag hoppas verkligen att man redan har börjat planera för en återkomst i Allsvenskan och kontaktat spelare redan nu. Står man efter kvalserien och säger att "man inte visste hur det skulle bli" då får nog klubben det mycket svårt framöver. Fortsätter man att vara dryga så kommer klubben att stå inför en gigantisk kris nästa år där MIF's klabb bara var en fis i universum.

 


RSS 2.0