Säg: "- Et bill varr gull." Du klassas som idiot. Men skriv det...

I mitt jobb skriver jag ungefär femtio mejl om dagen och då funkar det liksom inte att skriva som en utvecklingsstörd på Xanor eller en katt på speed. Nej det gäller att skärpa sig och inte "glömma" en bokstav eller särskriva som en WT-subba som suger ut systemet på bidragspengar om man har lite stolthet i kroppen. Egentligen har det genomsyrat hela uppväxten då man gått i skolan för att lära sig och fått krav ställda på sig hemifrån att lär dig läsa, skriva och räkna så du inte blir klassad som en idiot. Visserligen kan man bli sedd som en idiot ändå, men ingen ska säga att jag inte kan läsa, skriva (stava hyfsat) och räkna.

Tänk om folk skulle prata som de skriver? Typ: "Ja e oså skit gla förr de varit 1 lung hälg hoss mamma ock de va muma me henes kött färs limpa." Whoha! Ge mig lite av det vissa verkar dra i sig! Folk blir vansinniga när man påpekar sinnessjuka stavfel och ännu värre särskrivningar de använder sig av bara för de inte orkar, vill eller kan försöka i alla fall. Därför: Nu ska jag erbjuda alla fejkdyslektiker och stavningslatmaskar en liten gåva nedan:

Skriv inte som ni talar:

Snabblistan:
(genomstruken/t är fel)
Ja som jag.
De som det.
O som och. (bättre att använda &)
Me som med.
El som eller.
Fortf som fortfarande.
Img som imorgon.
Ggn som gången.
Va som var eller vad.
E som är.
Nått som något.

I ett SMS kan jag köpa det (egentligen inte), men inte annars.

Sen har vi det där med särskrivningarna. Ojojoj. Här är mycket att jobba med. Men: Nedan bifogas ett underbart litet exempel:

Om du i en kontaktannons läser om en "kort hårig sjuk sköterska" bör du låta bli att svara om du inte föredrar sköterskor som är korta, lurviga och sjuka. En korthårig sjuksköterska är förmodligen mer attraktiv i de flestas ögon.

Så! Varför ska jag/du/ni/vi tänka på hur vi skriver? 

Är det då bara risken för missförstånd som är så farligt med särskrivningar? Nej, för personer med god läsvana bryts kända bokstavsmönster ned och läshastigheten minskas drastiskt. Ytterst irriterande. Att man dessutom framstår som obildad när man särskriver borde få de flesta att fundera över huruvida det är något man vill fortsätta göra.

Hur ska man då kunna veta om orden är sammansatta eller inte?

Här skulle man kunna rabbla upp en massa grammatiskt mumbojumbo som Svensson inte förstår, men det finns faktiskt en väldigt enkel regel som fungerar alldeles utmärkt:

Om det uttalas som ett sammansatt ord skall det också skrivas som ett sammansatt ord!

Jätteenkelt!

Dock ska man tänka på att alla stavvar fell ibland och en och annan sär skrivning smyger sig in utan man själv ser det, men det behöver ju inte vara hela tiden och i varje mening. Vill ni har roliga exempel på särskrivningar och stavfel så rekomenderar jag er http://skrivihop.nu/ eller http://www.blocket.se. Den bästa källan är dock tveklöst: http://www.facebook.com...

En stilla vädjan: Försök lite i alla fall så slipper folk tro att det sitter sådana (nedan) och skojar i ERA namn...

Skulle jag nu ha stavat fel och/eller särskrivit så beror det bara på att jag är mänsklig...

Allt som är skrivet med fet och kursiv text har jag "snott" från http://skrivihop.nu. Ja allt utom detta sista...


Hemligt att Jan Guillou haft kontakt med Sovjet? Haha!

Expressen har verkligen slagit på stora trumman och vräkt på med att Jan Guillou har varit hemlig sovjetagent idag. Visst är det rolig läsning, men den som läst Hamiltonböckerna och hans senaste "Ordets makt och vanmakt" borde nästan förstått det tidigare. Kanske inte att han varit "agent" utan haft en kanal in i det gamla farliga landet i öst. Hans berättarteknik i t ex "Fiendens Fiende" är så fruktansvärt intressant och hela spionspelet i Hamiltonböckerna har fått alla frågetecken att bli utropstecken eller: Det sätter väl mer punkt för spekulationerna...

Jag gillar Guillou i alla fall. Förrädare eller förädlare? Jag vet vad jag väljer att tro och tycka...


Fortfarande bitter över gårdagens händelse

Efter min incident med farbror blå igår så gick humöret upp och ner, men till sist kändes det som jag hade förlikat mig med mitt straff. 1500 kr är inte hela världen och därmed borde saken vara utagerad, men när man tänkte efter och försökte sätta sig in i polisernas situation så blev jag bara arg, ledsen och lite förvirrad. Hur i hela helvete kan man bemöda sig så mycket för att man inte tagit på sig säkerhetsbältet? Hur kan man ta 1500:- för en sådan sak? Hur kan man stå och skratta och le samtidigt som man säger att det gör ont i hjärtat på en? Jag får liksom inte ihop detta.

Känner de sig tillfreds med sig själv när de får straffa människor på plats och slippa vänta på åklagare? Jag tycker givetvis att det är bra med polisväsendet och att det finns straff, men är det rimligt att få 1500:- i böter för att man glömt (nu var jag säkert för lat denna gång) ta på sig säkerhetsbältet? Inte en chans. Inte på min karta.

Ett litet sidospår: Om man hade kommit till en singelolycka direkt efter detta och en som bötfält en innan hade varit drabbad, hade man stannat? Troligen ja. Hade man hjälpt till? Hehe: Ja på sitt eget lilla vis! Muhahaha!Poliser fungerar väl som uppkörningskontrollanter, besiktningsmän, parkeringsvakter, tandläkare, psykologer, bilmekaniker, tv-reparatörer och annat löst folk: De saltar räkningen för "vanligt" folk för vi kan inte göra något och vi fattar inget bättre.

Jaja... Nu ska jag fira min semester med att logga in på min internetbank och betala dessa jäkla böter. Nu får jag sluta älta om detta.

Och: Jag lär ju ha bältet på mig i fortsättningen- I tid och otid...

Nu är jag officiellt kriminell och med i brottsregistret

För att undvika berätta hur mycket ångest man har haft i bröstet den senaste tiden så ska jag berätta hur mycket MER jag fick för en halvtimme sedan. Jag hade varit och hämtat min hund och fått middag hos min mor och satte mig i bilen för att köra hem. Lättad över att jag ska ha semester resten av veckan startade jag färden på knappt en kilometer och missade att sätta på mig "fegissnöret". Givetvis var Pling & Plong (motsvarigheten i Tyskland i slutet av 30-talet hittar ni här) ute och jagade haschrökande ungdomar, men när de gått bet på detta fick de givetvis syn på en helt utarbetad kille som glömt använda säkerhetsbältet och valde att vända efter honom med blåljus och sirener. Glad i hågen kom "Pling" framspringandes med alkotestaren (hade den gett utslag hade jag haft världens längsta fylla då jag drack senast i augusti) och när den visade grönt såg man hur besviken han blev. Dock sprack han upp i ett stort leende när jag frågade "om de inte litade på mig":
- Nej för vi såg att du inte hade säkerhetsbältet på dig, och leendet bara växte.

När han sen bad mig visa körkortet så låg det givetvis i plånboken som givetvis låg i min ryggsäck som stod i baksätet. Nu visade det sig att midjeremmen fastnat i dörren och när jag hoppade ur bilen blev det lite "cirkus" och Pling blev assisterad av Plong för de trodde väl jag var en skurk från en amerikansk film.
- Hallå, eh, va gör du, varför öppnar du, VAD HAR DU DÄR?
Här kunde jag inte hålla mig längre och mitt dåliga humör blev genast bättre då jag förstod att de trodde jag skulle ta fram ett vapen eller tillhygge.
- Haha! Ni trodde allvarligt att jag skulle ta fram en avsågad hagelbössa eller något. Erkänn!
Pling och Plong tyckte inte det var såååååå kul och skrev ut mina böter efter detta klassiska uttalande:
- Vi kan göra det på det enkla sättet eller svåra, sa de nästan i kör och deras leende tilltog återigen.
- Vad är skillnaden? frågade jag.
- Jo, eh, det enkla är att du skriver på här och erkänner och det svåra är...
- Får jag åka polisbil med er och titta på det nya polishuset? Kanske vi kan leka med era batonger och handfängsel i baksätet på vägen in till Helsingborg. Är det det svåra sättet? Det tycker jag låter lite mysigt. Jag gillar killar med skägg och i uniform.
Pling och Plong såg ut som de skjutit sig själv i benet och hann inte med att svara innan jag sa:
- Men det är ingen risk va?
- Vad är ingen risk? sa Plong.
- Ja att jag skulle ha sådan tur att få ta en liten tur med er stiliga karlar, eller? Jag tror att ni är stationerade i Bjuv och detta är så nära insatsstyrkan ni kommer. Bjuvs polishus är ju inte att hurra för, sa jag och man såg hur deras leenden började falla igen.
- Det svåra sättet är att det blir tingsrätten och du får ta ledigt från jobb, ja och vi med.
Här fann jag mig ganska fort och erkännde via en signatur och en "oneliner".
- Jag tror vi tar det här så ni tuffa grabbar får vara kvar ute bland sådant "bus" som jag...Trots att jag skulle vilja pissa ner deras äckliga leenden så stod vi ett tag och pratade och det visade sig att de var ganska trevliga ändå. Jag sa att de hade behövt vara stationerade nere i Rosengård ett tag och de berättade att de "faktiskt" varit där nere. Till sist så var det så trevligt och gemytligt att jag fick dem att spana efter fler bälteslösa förare och de "högg på blank krok" när jag utmanade dem att stanna nästa bil som kom.
- Jag gör det! Har nästa förare inte bälte så stannar jag den - direkt. Vi stod kvar ett tag innan jag sa att jag var tvungen att åka hem och avbeställa mitt faderbarns julklapp pga dessa böter. Där såg jag hur det vred sig i magen på Pling och Plong, men det var de värda...

Dock: Vi hade faktiskt ganska trevligt när vi pratade och det var två trevliga grabbar. Givetvis tyckte jag att det var oerhört irriterande när de stod och skrattade när de skrev ut böterna och det visar bara brist på erfarenhet samt deras behov att straffa folk för bagateller. Men jag får ju skylla mig själv, acceptera böterna och betala in pengarna inom 30 dagar annars blev det inkasso enligt Pling. Nu sitter jag och retar mig i alla fall och vill höra lite Ebba Grön...

Dagens läxa: Ta på bältet!

En dans med svåra steg (nu blir det bara värre)

När Sverige igår missade chansen att kvalificera sig till VM i Sydafrika så gapar alla att alla ska bort och det behövs förändring. Visst: Lagerbäck ska gå och Henke sluta (för vilken gång i ordningen?), men detta kommer inte bli en dans på rosor utan först får svensk fotboll stå till sig i hörnet där alla white trash-morsor med fem ungar med sex (!) farsor, skadat gods och allmänt slödder står (jag med) innan det blir en dans med svåra steg. Generationsväxlingar är ett måste i livet och inget unikt, men det är svårt och jobbigt. Svensk fotboll kommer att få ta 4-8 år med skiftande resultat innan det är dags för nya framgångar.

Sen kommer vår inhemska fotboll att få ännu svårare eftersom ALLSVENSKAN är lika iskall som på 80-talet. Det vi har sett nu är bara början av fallet och publikintresset lär falla ännu mer. Huliganerna gör sitt och därför är spel inför tomma läktare och nersläckt PPV tillsammans med lite omvänd silenzio stampa enda medicinen. Ingen rapportering mer än slutresultat i medierna är tyvärr den enda medicinen just nu.

Klubbarnas redan ansträngda ekonomier kommer att krossas om man inte gör något drastiskt med spelarlöner och "signing on bonusar". Jag blir inte förvånad om proffssatsningarna dras tillbaka ännu mer och i slutet står AIK, BLÅVITT, MFF och HIF kvar med "rena" proffstrupper medan de andra består av halvtidsarbetare och studenter.

Tro mig: Fobollen lär aldrig dö, men den kommer att bli ännu sjukare innan den tillfrisknar...


Matchen mot Luleå var som en tur i en Volvo 740

The Abbotts var tillbaka i Lindab Arena och verkade tagna av stundens allvar eller så lider de av *"Tati/Stelnov-sjukan" (spelare som helst bara spelar hemmamatcher och när det är bortamatch så är de anonyma eller bara sjuka...) denna säsong också. Rögle hade bra koll på matchen, men hade de inte fått det viktiga förstamålet så kunde det blivit en jobbig afton. RBK's boxplay är en av nycklarna till att det blev tre poäng och det är imponerande att man fortfarande är 100 %iga i numerärt underläge efter 240 spelade minuter. Man spelar otroligt koncentrerat och disciplinerat defensivt i det stora hela och därför får man en mycket bättre balans över hela banan. Det är den stora skillnaden mot ifjol och att man har en ordentlig tvåväägscenter i Eric Beaudoin som både producerar och spelar fysiskt smart försvarsspel. Han är hjärtat i RBK denna säsong och Roger Hansson måste få cred för denna värvning.

När det gäller The Abbotts så saknar jag i alla fall deras energi och fart. Tänk att ha dem i årets trupp. Wow! Då hade Rögle haft ett mycket mer komplett lag och man hade inte varit så låst i den hockey man tvingas spela nu. Jag klagar inte mig blå i ansiktet utan drömmer bara om att kunna se RBK med en ren offensiv kedja också.

Men: Glöm inte att Rögle får två "nyförvärv" under säsongen: Scandella och Demén Willaume...

Till sist så måste jag tillägga att Dominik Granak inte är en ersättare för Kenny Jönsson utan Daniel Sondell och i Granak har Rögle en bättre back än de hade i Sondell.

Och: Tar man en pinne borta mot LHC så är det riktigt bra!

* Tati är en spanjor som spelade i BoIS 1994. Han spelade inte många bortamatcher...
* Igor Stelnov spelade i RBK 92/93 och var också en "varannanmatchspelare"...


RSS 2.0